1098357_1442626949306867_1134308602_n

Συνέντευξη στο Hit&Run

Ο Στάθης Αλεξόπουλος είναι ένας καλλιτέχνης, που υπηρετεί με πάθος τη γλυπτική

Μαγεύτηκε όταν για πρώτη φορά έπιασε στα χέρια του τον πηλό. Η άμεση επαφή με την πρώτη ύλη, η αίσθηση πως αυτό που έχει στο μυαλό του μπορεί να αποτυπωθεί στις τρεις διαστάσεις παίρνοντας ένα κομμάτι χώμα στα χέρια του, τον οδήγησε στον κόσμο της γλυπτικής.Ακολούθησαν στη συνέχεια σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στον Πάνορμο Τήνου, καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, απ’όπου αποφοίτησε με άριστα.Τα τελευταία χρόνια

έχει εδραιωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, αποκτώντας φανατικό αγοραστικό κοινό.

Τελευταίο του πόνημα αποτελεί το τρισδιάστατο ανάγλυφο στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι. Η πρόσοψη του μνημείου απεικονίζει τον Παύλο Φύσσα να τραγουδά στη σκηνή. Στο πίσω μέρος αναγράφεται ένα τετράστιχο από τη διασκευή του Φύσσα στο τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα ‘Σιγά μην κλάψω’.Οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, θεώρησαν τον Στάθη Αλεξόπουλο το κατάλληλο πρόσωπο για την ανάθεση αυτής της δημιουργίας.

“Είναι τραγικό να δολοφονείται ένας νέος άνθρωπος εν ψυχρώ για πολιτικούς λόγους, γι’αυτό και δέχτηκα αμέσως όταν μου ζητήθηκε. Τον Παύλο δεν τον ήξερα, τον γνώρισα μέσα από τις ιστορίες των φίλων του και τις φωτογραφίες της οικογένειας του. Προσπάθησα να τον αποτυπώσω όπως τον είχε μάθει ο κόσμος. Στο βήμα του, εκεί που περνούσε τα μηνύματά του μέσα από τη μουσική. Ήταν πολύ πιο δύσκολο να αποτυπώσω τον Παύλο από όσο νόμιζα αρχικά. Προσπαθείς να δώσεις ψυχή στο γλυπτό και στην ουσία βάζεις την ψυχή σου.”

Πρόκειται μάλιστα να φιλοτεχνήσει και ένα άγαλμα στην αγαπημένη πλατεία του Παύλου Φύσσα, στην πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό

Ο Στάθης Αλεξόπουλος δεν περιορίζει όμως το ταλέντο του μόνο στη δημιουργία γλυπτών σε δημόσιους χώρους, αντίθετα το ξεδιπλώνει και στην κατασκεύη επίπλων και χρηστικών αντικειμένων.

“Μου αρέσει όταν η γλυπτική γίνεται εφαρμοσμένη, γι’αυτό και έχω φιλοτεχνήσει έργα και για μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες όπως για την Cosmote, το Red bull και την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού .”

Δεν δίστασε να καταπιαστεί μάλιστα και με το σχεδιασμό δύο νυφικών.

“Η πιο παράξενη δουλειά που μου έχει ανατεθεί προήλθε από το Αττικό ζωολογικό πάρκο. Μου ζητήθηκε να δημιουργήσω ένα πιστό ομοίωμα μικρού δελφινιού, με σκοπό να εκπαιδεύσουν τη μαμά να ασκήσει τα μητρικά της καθήκοντα. Έτσι χρησιμοποίησα ίδια χρώματα και υλικά σιλικονούχα για να προσομοιάζει στο δέρμα του δελφινιού. Η γλυπτική στην υπηρεσία της επιστήμης.”

Δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο παραγωγικούς και πολυδιάστατους Έλληνες γλύπτες.

Θεωρεί κατάρα ο καλλιτέχνης

να φοβάται να τολμήσει και να περιορίζεται στις τεχνικές που τον οδήγησαν στην αρχική καταξίωση. Ο ίδιος πειραματίζεται και εξελίσσει τα υλικά

“Ενημερώνομαι διαρκώς και δουλεύω πολλά υλικά. Στην ατομική έκθεση ‘Κόμβοι’ που είχα πραγματοποιήσει στο Χίλτον, είχα χρησιμοποιήσει ιμάντες, κορδέλες και λουριά. Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει και πάντα θα επανέρχομαι. Οι καλλιτέχνες έχουμε εμμονές. Ταυτόχρονα όμως δουλεύω και με γύψο, ορείχαλκο, αλουμίνιο, ριτίνες, μέταλλο, μάρμαρο. Άλλωστε αλλιώς δείχνει μία φόρμα σε ένα υλικό και αλλιώς σε ένα άλλο.”

Αγαπημένος του γλύπτης είναι ο Πολύκλειτος, που υπήρξε μαθητής του Φειδία.

“Με γοητεύει το έργο του ο Διαδούμενος. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τον χρυσό αριθμό, το λεγόμενο ΄Φ’, που χαρακτηρίζει τις τέλειες αναλογίες ώστε να δημιουργούν άρτια αισθητική. Κάτι που θεωρείται πλέον υψηλή γνώση και τείνει να χαθεί.

Επόμενος στόχος η συγκέντρωση και δημιουργία νέων έργων και σχεδίων, ώστε να πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση στο Βοτανικό, στο νέο χώρο όπου έχει μεταφερθεί.

Δημιουργίες του Στάθη Αλεξόπουλου υπάρχουν σε art-shops μουσείων, όπως στο μουσείο Μπενάκη, στο ίδρυμα Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, στα καταστήματα «Ιανός» και στη γκαλερί DC artworks, ενώ έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους, όπως ο Ίκαρος στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι

http://www.hitandrun.gr/stathis-alexopoulos-enas-neos-ellinas-gliptis/