STATHIS ALEXOPOULOS

SCULPTOR

Στάθης Αλεξόπουλος

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Διαφοροποιείται στο χώρο της Τέχνης προσπαθώντας να αναδείξει μέσω των έργων του που είναι κατά κόρον γλυπτά την δική του εικαστική πραγματικότητα. Απόδειξη αυτής του της προσπάθειας είναι οι συνεργασίες του με μεγάλες εταιρείες και έχει συμμετάσχει με τα έργα του στις διαφημιστικές καμπάνιες(Red Bull Hellas, Vivartia, εκδόσεις Μίλητος), φιλοτεχνώντας επίσης έργα σύγχρονης αισθητικής για το club Plus X του Τάκη Κουβατσέα καθώς και η παρουσία των έργων του σε μεγάλους δήμους καθώς και στη σχολή Ικάρων στο Τατόι.

Εντάσσει τη γλυπτική τέχνη στους κανόνες του σύγχρονου design. Σχεδιάζει και κατασκευάζει χρηστικά αντικείμενα τα οποία αντιμετωπίζει ως έργα τέχνης. Δημιουργίες του υπάρχουν σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε art-shops μουσείων όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη γλυπτική ως μέρος των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών; Ασχολείστε με άλλες μορφές τέχνης;

Ο λόγος είναι οτι η γλυπτική έχει μια διαφορετική δυναμική λόγω της τρίτης διάστασης .Μπορεί να επιβληθεί με το μέγεθος και τον όγκο στον χώρο.Τα υλικά επίσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει πια ένας καλλιτέχνης είναι πολλά.Γενικά η γοητεία της γλυπτικής και το συναίσθημα κατα την υλοποίηση ενος έργου είναι τα βασικά στοιχεία που με έστρεψαν προς αυτην την κατεύθυνση. Σχετικά με το αν ασχολούμαι με άλλες μορφές τέχνης, θα έλεγα πως όχι, αλλά ασχολούμαι πολύ με τον σχεδιασμό και την κατασκευή αντικειμένων design καθημερινης χρήσης που προσπαθώ να τα αντιμετωπίζω και πάλι ως γλυπτική.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Η μουσική σας εμπνέει;

Έχω επιρροές απο οτι ταιριάζει στην δική μου αισθητικη.Απο έργα μεγάλων καλλιτεχνών σύγχρονων και μη αλλα γενικά οτιδήποτε ερεθίζει την φαντασία μου και μπορεί να σταθεί αφορμή για δημιουργία αποτελεί εφαλτήριο για μένα. Η μουσική, δεν μπορώ να πω οτι με εμπνέει ώστε να δημιουργήσω αλλα με συντροφεύει σίγουρα και κυρίως όταν δουλεύω στο εργαστήριό μου.

Πώς νιώθετε που πολλά από τα έργα σας βρίσκονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και μερικά από αυτά στο δικό μας Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

Σίγουρα νοιώθω ικανοποίηση και ευχαρίστηση.Το θέμα όμως δεν είναι πως νοιώθω εγώ αλλα πώς νοιώθουν οι αποδέκτες αυτών,οι οποίοι λειτουργούν και ως κριτές του έργου μου.

Πείτε μου λίγο τι συναισθήματα έχει ένας γλύπτης όταν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, το στάδιο της δημιουργίας;

Το συναίσθημα της δημιουργίας, η υλοποίηση μιας ιδέας, η γεννηση ενος γλυπτού απο το μηδέν είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να το εκφράσω με λέξεις. Είναι έντονο και μοναδικό. Συνοδεύεται απο αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα και έκπληξη κατα την εξέλιξη του. Είναι αυτή η μοναδική εμπειρία, αυτό το συναίσθημα που με κάνει να συνεχίζω να δημιουργώ με πάθος.

waves reliefΟι Τέχνες και ο Πολιτισμός θεωρούνται δύο στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ελληνικό πολιτισμό. Πιστεύετε ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τον ρόλο αυτών των στοιχείων πια στην εποχή μας; ή τα αντιμετωπίζουν απλά ως διακοσμητικά στοιχεία;

Θέλω να πιστεύω οτι ο κόσμος που αναγνωρίζει την τέχνη δεν είναι μόνο μια μειονότητα γύρω απο την τέχνη δηλαδή οι γκαλερίστες,οι συλλέκτες ,οι καλλιτέχνες και ένα μικρό φιλότεχνο κοινό,αλλα πολλοί περισσότεροι.Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που στέκονται επιφανειακά απέναντι σε ένα έργο τέχνης.Έχω την αίσθηση όμως οτι τελευταία υπάρχει μια θετική προσέγγιση, ένα ενδιαφέρον ,ένας προβληματισμός απο νέους ανθρώπους σχετικά με την τέχνη.Ισως ευννοούν οι εποχές που ζούμε…

Ποιο είναι το επόμενο σας στάδιο; Υπάρχουν κάποια σχέδια;

Προσπαθώ να υλοποιήσω μια σειρά νέων γλυπτών τα οποία και θα εκθέσω.Παράλληλα όμως δουλεύω πάνω στο design που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα δημιουργώντας μια luxury σειρά γλυπτών επίπλων με τίτλο furnatomy.

Δημιουργίες του υπάρχουν στο Neocleous design & art και στο Casamood στην Κύπρο, σε όλα τα art- shops των καταστημάτων ΙΑΝΟΣ, στο καταστημα eco n” design και σε επιλεγμένους χώρους τέχνης και design.


/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Copyright © Στάθης Αλεξόπουλος. All rights reserved.