Westseller magazine-Μάϊος 2008

Westseller MagazineΣΤΑΘΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ DESIGN

Ο Στάθης Αλεξόπουλος είναι ένας νέος, δραστήριος και παραγωγικός καλλιτέχνης με πολλά έργα στο ενεργητικό τoυ και παρά το νεαρό της ηλικίας του, με αξιολογη πορεια στο χωρο της τεχνης.

Γεννημένoς στπν Aθήνα το 1976 και μεγαλωμένος στον Ασπρόπυργο, όπου κατοικεί και διατηρεί το εργαστήριό του, ο Στάθης είναι ένας πολυδιάστατος άνθρωπος και καλλιτέχνης που του αρέσει να ακροβατεί από το ένα άκρο τπς τέχνης στο άλλα και με τόλμη να καταπιάνεται με διαφορετικά πράγματα.

Σπούδασε γλυπτική στη Σχoλή Καλών Τεχνών Πανόρμου Tήνoυ, στη Σχoλή Καλών Τεχνών του Αριστoτέλειoυ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και έκανε τα ντεμπούτο του στις ομαδικές εκθέσεις το 2006, όταν και παρουσίασε έργα του στην Καλλιτεχνική συνάντηση μοντέρνας τέχνης ΒΕLLΕ ARTE το 2006, στο Video Art Festival, ΡΙΧΕL DANCE FESTlVAL 2006 και στο 6ο ΦεστιΒάλ Εικαστικών Τεχνών, ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 2006.

Το πάθος του για τη γλυπτική μαζί με τη σκληρή δουλειά, που είναι απαραίτητη για το δημιουργό ενός άρτιου Kαλλιτεχνήματoς, είχον ήδη ορχίσει νο γίνοντοι αντιλnπτά οπό το 2004 όταν στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής 2004 στο Denisli της Τουρκίας, με συμμετoχή χωρών μελών της Ε.Ε το έργο του βραβεύτηκε ως το καλύτερο της διοργάνωσης ενώ έργο του έχει βραβευτεί και σε πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Δήμου Ψαχνών.

Ασχολείται με τπν γλυπτική δημοσίων χώρων και έργα του υπάρχουν σε πολλούς δήμους στπν Ελλάδα (Κορυδαλλού, Λάρισας, Θεσσαλονίκης αλλά και στη σχολή Ικάρων στο Τατόι. Επίσης συνεργάζεται με ομάδα συντηρητών, μουσειολόγων και καλλιτεχνών που διεκπεραιώνουν το σημαντικό έργο τπς συντήρησης μουσείων, μνημείων και έργων πολιτισμού. Πιο πρόσφατη συνεργασία του είναι με το Μουσείο Περιβάλλοντος και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του πολιτιστικού ιδρύματος τπς τράπεζας Πειραιώς.

Έργα του όμως δεν θα δει κάποιος μόνο επιβλητικά τοποθετημένα σε μια έκθεση ή σε μια πλατεία. Φλερτάροντας με το design και εμπνευσμένος από τους Ron Arad, Philipp Stark, Ros Lovegroove και Tom Dίχοn, ο Στάθης Αλεξόπουλος δημιούργησε έργα σύγχρονης αισθπτικπς για το club Plus X του Τάκη ΚουΒατσέα, για την εταιρία Redbull και το club Motel. Επεκτείνοντας δπμιουργικά αυτή την ενασχόληση συνεργάζεται σήμερα με εταιρίες στο χώρο του φωτιστικού αλλά και του αξεσουάρ μπάνιου, έχοντας δημιουργπσει τη δική του σειρά. Η πολυτελής σειρά GRECO με χειροποήτα αξεσουάρ μπάνιου κατασκευασμένα από χυτό ορείχαλκο, είναι εμπνευσμένη από ευρπματα αρχαιολογικών ανασκαφών γεφυρώνοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο ο Στάθης εντάσσει τπν γλυπτική τέχνη στους κανόνες του σύγχρονου design. Όπως αναφέρει και ο ίδιος τον ενδιαφέρει ο σχεδιασμός και η κατασκευή χρηστικών αντικειμένων της καθημερινότητας τα οποία όμως αντιμετωπίζει ως έργα τέχνης.

Δημιουργίες του υπάρχουν σε επιλεγμένα καταστήματα σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό πλάι σε μεγάλους οίκους όπως: ΚARTELL, ALESSI, MAGIS, KUNDALINI κ.α. και απολαμΒάνουν την αποδοχή του αγοραστικού κοινού.

Με την προσωπική εσωτερική αναζήτηση, με ένα πνεύμα ανήσυχο και αντλώντας έμπνευση από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες Henry Moore, Τony Cragg, Antony Gormley, Ron Mueck και CΙoes Oldenburg ο Στάθης εξωτερικεύει την αγάπη του για την τέχνη με έναν τρόπο που δεν τον βοηθά απλά να εκφράζεται αλλά και να εισπράττει την αγάπη του φιλότεχνου κοινού. Ο ίδιος με αφετηρία την γλυπτική προσπαθεί να εισχωρήσει σε διαφορετικά πεδία έκφρασης «παντρεύοντας» τις κλασσικές αξίες με τη σύγχρονη τέχνη. Υποστηρίζει ότι «η σύγχρονη γλυπτική πρέπει να έχει τις Βάσεις της στις σταθερές αξίες της κλασσικής γλυπτικής. Η φόρμα είναι αυτή που με τη δύναμή της προσδιορίζει το έργο και την έννοια του.» Ταλαντούχος και ανήσυχος, η μέχρι σήμερα πορεία του μας δείχνει ότι έχει τα κότσια να σταθεί στον δύσκολο χώρο της τέχνης και μας υπόσχεται και άλλα πολλά και-ευχόμαστε-μεγάλα καλλιτεχνικά επιτεύγματα στο μέλλον.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>